понеделник, 26 ноември 2007 г.

Защо, защо......(част І)

Всичко започнало в един ден, не съвсем обикновен, когато Любопитството отново било господар на света. Ден, в който едно любопитно момиче най-после намерило едно неуморимо и неизчерпаемо момче, склонно да отговоря на всички въпроси на света, та даже и на все още неизмислените.
В този ден Любопитството възтържествувало и въпросите, които с години се лутали самотни из пространството, лека-полека започнали да намират отговорите си! Тя продължила да пита, а той започнал да отговаря…

източник

1) Защо облаците не падат на земята? /нали са пълни с тонове вода!/
- Страх ги е от земята. Мислят си “дали има живот и на земята” и понеже не знаят, предпочитат да си носят водата с тях малко им е тежко, но така трупат мускули, за да могат да се перчат на вятъра, който е стар побойник и все ги закача.
2) Защо дъгата се казва така, като всъщност е кръгла?
Ако не я наричахме дъга, а кръгче, щеше да се засегне, че я смятаме за дебела и нямаше да иска да се показва и тогава да му мислят травеститите 3) Какво си мислят, че правят врабчетата като се въргалят в прахоляка?
Мислят си че се ламинират, затова се въргалят от всички страни - за да не пропускат после вода като постъпят във флота врабчетата имат малко по-особени възприятия,драги ми господине.
4) Как изглежда небето, погледнато през капчица вода?
Вземаш капчица вода с правилна форма (най-добре от летен дъжд), изчакваш я да заеме най-доброто пространствено разположение, спираш времето, нагласяваш се до капчицата, за да можеш да видиш цялото небе през нея, и надникваш тихо (за да не подплашиш спрялото време и пак да се разиграе)…Съветски учени твърдят, че всеки вижда различни неща, според възрастта…общото - можеш да събереш цялото небе в джоба си
5) Какво значи надписа върху опаковката на шоколад с лешници „Може да съдържа следи от ядки”?
Ядките са древна раса, живяла преди милиони години по земите на шоколадите с лешници. Развила висока култура, прецизен календар и прекрасни музикални произведения, но след втората световна ядкова война и употребата на новосъздаденото оръжие за масово поразяване (лешникотрошачка) изчезнала внезапно…На някои места все още се срещат следи от ядки, с които предприемчиви иманяри изкарват луди пари
6) Как се слага шоколадовата глазура на сладоледа на клечка?
Глазурата си се ражда глазуреста, само че е с паралелепипедна форма и е затворена отвсякъде. На определен етап от развитието си започва да изпитва усещане за самота и празнота и се впуска в търсене на подходящия си пълнеж. Сладоледите пък се разкарват с по една клечка и само чакат да видят самотна глазура, за да се настанят в нея и да прекарат остатъка от земния си път, пиейки бира пред ТВ, докато зяпат световните финали по ски-алпийски дисциплини.
7) За какво говорят дъждоносните облаци на планинските върхове, като се сгушат в тях?
- “Дай едно двойно голямо “Musala Dew” без лед, че бързам към Тутракан - обещал съм на Минчо Празников дъжд в 17,35 часа”
8) Защо търпението е горещо?
- Защото няма безплатен обяд. Колкото повече трае търпението, толкова по-горещо става, ако това, заради което търпеливстваш, наистина си струва, тогава търпиш горещината, дори и с риск да ти останат белези
9) Защо мишките в анимационните филмчета са розови?
- Има споразумение между профсъюза на аниматорите и синдиката на котките-майки. Аниматорите рисуват розови мишки, за да изглеждат по-вкусни за малките котета, а котките за благодарност носят на аниматорите валериан, за да се друсат
10) Защо хората плачат, когато са щастливи?
- Очите са най-прекия път към душата. Когато човек се радва, сълзите са начина на душата да даде външен израз на радостта си и през капчица сълза може да се гледа небето.
11) Защо пиленцата като се излюпят имат жълтичко около човката и по главичката, а като пораснат изчезва?
- Не е “жълтичко”, а е специално покритие. Като навършат възраст, на която стават годни за военна служба, ги викат на пилешка наборна комисия, изстъргват им покритието с шкурка, виждат какъв пин код има под него и според кода ги пращат да са сапьори, парашутисти, подводничари и т.н.
12) Защо коминочистачът носи щастие? И как точно го носи?
- Всеки знае че щастието е преходно. Когато човек вече не се чувства щастлив, щастието излита и се рее самотно в небето. Ако му стане наистина самотно, се оглежда за подходящ комин, около който да се мотае и да подслушва какво става в къщите на хората. И чака там, докато си хареса някой тъжен човек, когото да навести. Всички щастия правят така. Затова и около всички комини става голяма навалица от щастия. Когато мине коминочистачът, някои от тях се закачат по невнимание за четката му и той ги отнася със себе си. Хората докосват коминочистачи с надеждата някое закачено щастие да си ги хареса…
13) Защо са измислили гравитацията?
- Преди да измислят гравитацията, всичко си хвърчало накъдето си иска. Това създавало огромни затруднения на заклетите пияници, защото трябвало да са постоянно нащрек да не им отлети водката нанякъде. В пристъп на жалостивост, вселенския разум казал “от днес създавам антофотони и ги кръщавам гравитрони, за да си стои всяко нещо където му е мястото”.
14) Защо любовта е сляпа?
- От гледна точка на квантовата теория любовта би могла да се опише като очакване на вероятно бъдещо удоволствие, свързано с определен човек. Тъй като вероятностите в света на квантите са безкрайно много, ако любовта трябваше да може да види всички вероятности, би се уплашила от тежката си задача и би избягала. Любовта е сляпа, за да може да остане с нас, да може въобще да съществува в света на несигурност и вероятности.

to be continued...

Няма коментари: