вторник, 27 ноември 2007 г.

Cancao do Mar - Dulce Pontes

Този пост, не зная защо, се беше повредил по някакъв начин в архива за месец юли. Не мога да пропусна да го сложа отново, и то основно заради самата песен, която направо кара всяка клетка от мен да настръхва...Поздрав за всички истински ценители на добрата музика!

Има музикални жанрове, които непременно трябва да се чуят на живо, да се усетят с всички сетива. Такъв е португалският блус "фадо". Казват, че ако не си слушал тази пронизваща, страстна, носталгична музика очи в очи с фадища (изпълнителка на фадо), все едно изобщо не си я слушал.

Фадото е международният музикален символ на Португалия, разкриващ същността на португалската душа, a една от най-забележителните съвременни певици в този стил е Дулсе Понтеш."Фадо" е латинска дума и означава съдба, но всъщност е начин на живот. Присъщата за града баладична песен, в която най-често се разказва за приемането жребия на съдбата и за нещастната, несподелена любов, изразява силни и противоположни чувства като възторг, ревност, копнеж, тъга, любов, желание, носталгия.

Неслучайно фадото се изпълнява предимно от жени

Няма коментари: