неделя, 16 септември 2007 г.

"..аз вярвам, че срещнеш ли този, в когото ще се влюбиш, една част от духа ти започва да пише историята на любовта ви, като педантично подрежда спомени от миналото или случки, когато другият е минал покрай теб неподозиращ, точно както Клифтън, който сигурно някога ти е подал ръка, за да слезеш от колата, сляп за съдбата си...всяка частица от тялото трябва да бъде готова за другия, всички атоми да се втурнат в една посока, за да се роди желанието.."
"Английския пациент", М Ондатджи
******
Аз вярвам в теорията за единствения куршум. Можеш да се влюбваш и любиш много пъти, но има само един куршум, на който е гравирано името ти. И ако извадиш късмета да те прострелят с този куршум, раната никога не заздравява.
"Законът на Бош", Майкъл Конъли
******
-Защо всички хора не са чисто и просто щастливи,Рудолф?
-Не зная. Може би, защото иначе бог щеше да скучае.
-Не. Защото го е страх.
-Страх? От какво?
-Ако всички бяха щастливи, нямаше вече да има нужда от никакъв бог. Той съществува само заради нещастието.-казва тя-Тогава човек има нужда от него и се моли. Затова го създава.
-Има и хора, които се молят на бога, защото са щастливи.
-Така ли?-Изабел се усмихва недоверчиво. -В такъв случай те се молят, защото ги е страх, че няма да останат щастливи. Всичко е страх, Рудолф. Нима не знаеш това?
"Черният обелиск", Е.М.Ремарк

Няма коментари: